Završen Climathon „2020. nije za bacanje“ uz nagrađene tri najbolje ideje

01.12.2020 10:12:02
Završen Climathon „2020. nije za bacanje“ uz nagrađene tri najbolje ideje

Prvi ekološki hakaton u Crnoj Gori organizovala NVO „Gnijezdo“ pod pokroviteljstvom EU 

 

Prvi ekološki hakaton u Crnoj Gori – Climathon Podgorica “2020. nije za bacanje”, održan je posljednjeg vikenda u novembru. Takmičenje je organizovano online, putem Zoom platforme za učesnike, žiri i mentore, dok je zainteresovana javnost mogla da prati program uživo preko društvenih mreža. Događaj je organizovala NVO „Gnijezdo“, pod pokroviteljstvom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, a u saradnji sa Ministarstvom nauke, Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), kompanijom Telenor, Glavnim gradom, Privrednom komorom Crne Gore, Erste bankom, Fondacijom Petrović Njegoš, Cosmetics market drogerijama i kompanijom Red Bull.

              

Na konkurs su se prijavila 43 tima, od kojih je njih 10 prošlo prvu selekciju i učestvovalo na Climathon-u ovog vikenda, kada su izabrane tri najbolje ideje. Prvo mjesto i nagradu od tri hiljade evra osvojio je dvočlani tim „Komposter“, kojeg čine Boris Radunović i Matija Mitrović, za ideju o preduzeću koje bi preuzimalo organski otpad, prvenstveno od ugostiteljskih objekata u Glavnom gradu, i pretvaralo ga u kvalitetno đubrivo. Drugo mjesto i dvije hiljade evra osvojila je ekipa „Buttmade“ sa članovima Nevenom i Dušanom Keković i Miljanom Bigovićem, koji su predložili ideju za zasebno prikupljanje i reciklažu opušaka od cigareta, uz kasnije plasiranje na tržište proizvoda od plastike dobijene njihovom reciklažom. Trećeplasirani, Ivan, Nikola i Ana Bošković, iz ekipe „BioCycle“, dobili su hiljadu evra za sprovođenje ideje o gradskoj kompost šemi kao neprofitna organizacija, koja bi dovela do umrežavanja stanara unutar jedne zgrade zahvaljujući zajedničkom kompostu.

Pored novčanih nagrada, pobjednički timovi su dobili poziv za podršku i mentorstvo Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u daljem razvijanju i realizaciji ideja, kao i poziv za učešće na sljedeći nivo takmičenja, kroz Climathon Global Awards, svjetsko takmičenje i ceremoniju koja će se održati 21. januara 2021. godine.

Organizatori iz NVO „Gnijezdo“ poručuju da je događaj premašio njihova očekivanja i da se raduju praćenju procesa implementacije svih prijavljenih ideja, kako onih nagrađenih, tako i ostalih, koje su prošle u finale takmičenja.

„Drago nam je što smo kroz sjajna projektna rješenja svih učesnika pokazali da 2020. nije za bacanje i nadamo se da je ovakav događaj samo početak u angažovanju naših građana na radu i rješavanju klimatskih problema u Crnoj Gori na različite kreativne načine, koji mire prihodovanje i zagovaranje održivosti. Plan nam je da organizovanje Climathona Podgorica postane naša godišnja tradicija,  a da sa svim timovima željnim rada ostanemo u kontaktu, i njihov spisak kontinuirano širimo”, saopštili su organizatori.

               

Konkurs za učešće na takmičenju raspisan je početkom mjeseca, i na njega su se mogli prijaviti svi stanovnici Crne Gore starosti od 15 do 45 godina, koji su imali želju da formiraju svoje timove i pozabave se ekološkim izazovom koji je bio tema prvog Climathona Podgorica - otpadom. Timovi koji su ušli u finale takmičenja su kroz intenzivan rad usavršavali svoje ekološki odgovorne ideje, kako bi ih što bolje pripremili za plasiranje na crnogorsko tržište, bilo kroz biznis ili neprofitne kanale. Takmičarskom dijelu programa, održanom ovog vikenda, prethodila je pripremna obuka, održana 21. novembra, na kojoj su se finalisti upoznali sa konceptom Climathona, partnerima na događaju, problemima u upravljanju otpadom u Crnoj Gori i obavezama koje ona ima prema međunarodnoj zajednici kada je ova oblast u pitanju.

Do sada, Climathon je organizovan na šest kontinenata, u 56 zemalja i 145 gradova. Pokrenuo ga je 2015. godine Climate KIC, ekološki ogranak Evropske zajednice za znanje i inovacije (EIT), tijela Evropske unije, kako bi omogućio predstavnicima lokalnih institucija i građanima da se okupe na jednom mjestu i zajednički predlažu rješenja za ekološke izazove sa kojima se njihova zajednica suočava.