JOGA LICA: PRIRODAN METOD PODMLAĐIVANJA

11.05.2021 15:05:26
JOGA LICA: PRIRODAN METOD PODMLAĐIVANJA

Sa terminom "joga lica" sam se prvi put upoznala u Rišikešu (Indiji) od Holanđanke koja je tada sa mnom prolazila obuku za instruktorku Hatha joge. Pretpostavljam da je reakcija svima ista - iznenađenje sa dozom skepticizma, ali i velika radoznalost. Kako to da se fizička vježba ne završava na vratu, nego čak nastavlja i na licu?

Vježbe za lice pomenute su još u knjizi Stenford Benneta 1907. godine, a mi se i dalje šokiramo i pitamo zar to može da djeluje. Kako bi bolje razumjeli vezu između mišića lica i nastanka bora, važno je znati sljedeće:

Na licu se nalazi preko 50 mišića, od kojih su mnogi skoro atrofirali dok neki rade pretjerano;

Mišiće lica koristimo uglavnom nesvjesno dok govorimo, žvaćemo, izražavamo emociju, peremo zube, itd.;

Koža i mišići na licu su mnogo delikatniji i tanji u odnosu na tijelo, zbog čega koža reaguje na pokrete mišića lica;

Čestim ponavljanjem istih pokreta mišića lica (kontrakcijom) vremenom dolazi do stvaranja bora.

Jogom lica učimo kako da pravilno uskladimo pokrete mišiće lica što utiče na smanjene postojećih bora, ali i spriječavanje nastanka novih. Uz samo par vježbica dnevno za koje treba izdvojiti svega desetak minuta zateći ćemo i podići lice, stimulisati cirkulaciju krvi u licu i vratu i i učiniti da naše lice postane mladalačko, zdravo i simetrično.

Ljepota ove vještine je u tome da se vježbe mogu raditi gotovo bilo kada i bilo gdje, dok je strah od nedostatka novca za skupe kreme, tretmane i operacije potpuno uklonjen.

Joga lica zaista nudi potpuno prirodan i zdrav pristup ljepoti i zdravlju lica svima koje rad na sebi inspiriše, a uz to biraju da uštede novac i izbjegnu nož.

Nakon što sam i sama još 2019. godine u Indiji saznala malo više o ovoj vještini, vježbanje lica je počelo da ima smisao i svrhu. Svoju praksu joge zaokružila sam jogom lica, a benefite osjetila i na svojoj koži. Kao licencirana instruktorka Hatha joge i metoda joge lica (Face Yoga Method) ovo znanje dijelim i sa drugima. Ukoliko želiš da naučiš više, mnogo korisnih informacija koje dijelim možeš pronaći ovdje.

Uključi se i nauči prirodan metod podmlađivanja, tako da nikad ni ne pomisliš na botox. :)

 

Ivana Vujović - Instruktorka joge lica