Završena Montenegro 4 Digital Nomads konferencija - IMAMO PREDUSLOVE DA BUDEMO IDEALNA DESTINACIJA

16.06.2022 15:06:39
Završena Montenegro 4 Digital Nomads konferencija - IMAMO PREDUSLOVE DA BUDEMO IDEALNA DESTINACIJA

Juče je u Podgorici održana Montenegro 4 Digital Nomads konferencija, koja je okupila deset globalno značajnih digitalnih nomada, koji su nakon petodnevnog obilaska prenijeli svoje utiske o Crnoj Gori.

NEST Coworking i Montenegro Digital Nomads Collective, u saradnji sa Glavnim gradom i Nacionalnom Turističkom Organizacijom, organizovali su Montenegro 4 Digital Nomads konferenciju i posjetu Crnoj Gori, a sve u cilju promovisanja i pozicioniranja Crne Gore kao poželjne destinacije za digitalne nomade.

U okviru konferencije organizovana su dva panela, počevši sa panelom na temu propisa i mjera za privlačenje digitalnih nomada.

"Plumia radi na kreiranju Nomad propusnice koja će digitalnim nomadima omogućiti da slobodno putuju u preko 10 zemalja 2025. godine, a cilj je da sve zemlje svijeta priznaju ovaj dokument do 2030. godine. Cilj inicijative je da pomogne zemljama u razvoju da privuku digitalne nomade, a da istovremeno otvori razvijene zemlje za digitalne nomade’’, otpočela je priču izvršna direktorica Plumia organizacije i direktorica za specijalne projekte u SafetyWing kompaniji, Lauren Razavi.

Osnivač prve zajednice digitalnih nomada u Izraelu, Dean Kuchel, iz posjete nosi ne samo sjajna iskustva nego i planove za Crnu Goru. "Crna Gora je sjajna zemlja za digitalne nomade. Moj cilj je da dovedemo digitalne nomade ovdje, ali na način da lokalno stanovništvo ima koristi od toga. Želim da nomadi koji zarađuju po tri hiljade eura mjesečno doprinesu ekonomiji tako da i stanovnici zemalja poput Crne Gore dođu do te zarade’’, izjavio je Kuchel.

Direktor Centra za informacioni sistem Glavnog grada, Džemal Lekić, rekao je da je Glavni grad svjestan svih prednosti kada je privlačenje digitalnih nomada u pitanju. ‘’Podgorica, kao glavni grad Crne Gore i administrativni, privredni, kulturni i akademski centar, takođe ima šta da ponudi za digitalne nomade. Raznovrsnost njegove prirode i kulturnog nasleđa je ogromna, tako da digitalni nomadi mogu na najbolji način da iskoriste svoje vreme i kombinuju posao, razonodu i zadovoljstvo’’, dodao je Lekić.

Pored digitalnih nomada i predstavnika Glavnog grada, jedna od panelistkinja bila je i ekspertkinja za digitalnu transformaciju i bivša koordinatorka Programa za privlačenje digitalnih nomada, Tamara Džuver.

"Viza za digitalne nomade je značajan dokument na kom je prethodna Vlada počela da radi, a sada se nalazi u skupštinskoj proceduri. Nadam se da pričamo o danima ili sedmicama kada se radi o usvajanju ovog dokumenta čime se regulativno stvara dobra osnova za dolazak digitalnih nomada koji će, ovim putem, moći da borave do dvije godine u Crnoj Gori. Sada je značajno da organizacije poput Montenegro Digital Nomads Collective i coworking prostori poput NEST-a pomognu u promociji zemlje projektima poput ovog", objasnila je Džuver.

U okviru drugog panela bilo je više riječi o idealnim destinacijama za digitalne nomade. Kreatorka bloga The Professional Hobo, Nora Dunn, zaključila je da Crna Gora ima sve što joj je potrebno. "Digitalnim nomadima je bitan osjećaj pripadnosti i povezivanje sa lokalnom zajednicom. Zaista mislim da Crna Gora ima sve - prirodne ljepote, gostoljubive ljude, dobru hranu. Crna Gora treba da iskoristi ono što ima i da ne kopira Hrvatsku, Portugal ili neku drugu zemlju", dodala je Dunn.

Većini njih je ovo bila ne samo prva posjeta Crnoj Gori, već i Balkanu generalno. Jedna od njih je i Youtuberka Patrice Averilla koja kaže da nije znala šta da očekuje budući da nikada nije bila na Balkanu i dodaje: ’’Oduševila me gostoljubivost Crnogoraca. Ono što je za mene bitno kao nekog ko voli da provodi duže vrijeme na jednom mjestu je i pristupačnost, a Crna Gora je zaista pristupačna kada se radi o troškovima života".

Više savjeta o tome kako bolje pozicionirati Crnu Goru kao poželjnu lokaciju za digitalne nomade moglo se čuti od Youtubera Johnny FD. "Infrastruktura je jako bitna. Primijetio sam da ponekad Internet brzina nije na zavidnom nivou, a to je nama kao digitalnim nomadima i kreatorima sadržaja neophodno. Takođe, treba edukovati vlasnike smještaja o potrebama nomada kako bi obezbjedili potpuno funkcionalnu kuhinju, dobar internet i pristup praktičnim informacijama. Pored toga, Crna Gora ima sve preduslove da bude idealna destinacija za digitalne nomade’’, pojasnio je FD.

Da Crna Gora vidi značaj digitalnih nomada i da će raditi na privlačenju ove ciljne grupe, govorila je menadžerka strateškog planiranja i razvoja proizvoda u Nacionalnoj Turističkoj Organizaciji, Matea Matan. "Nacionalna turistička organizacija vidi veliku razliku između digitalnih nomada i klasičnih turista. Oni imaju različite potrebe, a mi ćemo osluškivanjem tih potreba raditi na promociji zemlje. Oni predstavljaju veliku šansu za Crnu Goru i otvaraju neka nova tržišta koja su do sada bila nedostupna", zaključila je Matan.

Montenegro 4 Digital Nomads je tek prvi dio projekta na temu digitalnih nomada kojim će se udruženo baviti NEST Coworking i NVO Montenegro Digital Nomads Collective. ‘’Rad na ovom projektu pokazao nam je značaj digitalnih nomada za bilo koju zemlju, kao i potencijal koji Crna Gora ima da bude redovna stanica za nomade, a uspjeh projekta dao nam je vjetar u leđa da nastavimo da se bavimo ovako važnom temom’’, zaključili su organizatori.